lørdag 4. desember 2010

Hensyn

Etter å ha lest gjennom denne leksjonen, sitter jeg med inntrykket at her er det mye å både rette på  og bli bevisst på i forhold til ting vi driver med i vår skolehverdag. Ettersom det i leksjonen blir poengtert at det vi her får et lite innblikk i, bare er en liten del av alt vi ideelt sett burde kunne, virker jo dette området å være nesten uoverkommelig for en vanlig lærer. Å tenke over og sikre at alle hensyn blir tatt og at alle rettigheter og krediteringer er på plass ved enhver bruk av ethvert "produkt", skal godt gjøres. Ikke desto mindre plikter vi jo å i alle fall gjøre vårt beste i dette henseendet, så da er det bare å begynne i en ende. 
Noe har vi selvsagt vært borti før, og jeg har valgt å kommentere et skjema som Trysil kommune sender ut til foresatte i barnehager og grunnskoler angående publisering på Internett av fotografier av barna i disse institusjonene.


Det presiseres at det ikke oppgis navn på barna som er avbildet, at det fortrinnsvis er flere barn på bildene og at disse tas på litt avstand, at bildene publiseres i små formater og at de ikke er klikkbare for å vises i større versjoner.
Så langt virker dette greit og ryddig så langt jeg kan bedømme, men så kommer et punkt der det bes om at alle hjem tar stilling til dette og returnerer svarslipp innen en viss dato. De foresatte skal krysse av i en boks for det alternativet de foretrekker - at de tillater eller ikke tillater bruk av bilde av barnet på Internett, og i tillegg for om de gir tillatelse til bruk av bildene i brosjyrer som kulturkalender, tilflytteravis, m.m. 
Så langt har vi altså med "aktivt samtykke" å gjøre, men mitt ankepunkt til dette skjemaet er en setning som sier: "De som ikke svarer, går vi ut fra gir sin tillatelse til slik bruk som beskrevet over." Dette synes jeg ikke holder mål! Det vil altså si at de som glemmer/slurver bort skjemaet/svarslippen automatisk har gitt tillatelse. Etter min erfaring vil da ganske mange falle inn under denne kategorien, og det synes jeg ikke vi kan godta. Mitt svar i forhold Øvingsoppgave 3 blir da at dette skjemaet er brukbart om vi fjerner nevnte setning. Vi må nok dessverre ta jobben med å få et aktivt samtykke i hvert enkelt tilfelle, selv om dette da, som vanlig, antakelig blir den enkelte kontaktlærers jobb. Men vi fikser vel den også!

onsdag 1. desember 2010

Regneark

Mine fag på skolen ligger alle til 7. trinn. Lista mi over fag der vi bruker/burde brukt regneark blir som følger:
- Matematikk - inngår bl.a. i emnet "Behadling av data" i Aschehougs matematikkverk Abakus.
- Naturfag - brukes til tabeller og synliggjøring av resultater i forskjellige eksperimenter.
- Kroppsøving - brukes til planlegging av overnattingsturer og synliggjøring av f.eks. tilbakelagt distanse på ski (se under).


Her har jeg tatt med et bilde av et regneark elevene selv (med litt hjelp) kunne ha laget. Regnearket er laget i Excel og viser noen elevers tilbakelagte distanse på ski vinteren 2009-10. Det viser også samlet resultat og gjennomsnitt for elevene. I diagrammet er det valgt stolper, da dette tydeliggjør resultatene bedre enn en del andre diagramtyper.


I planlegging og vurdering (formativ) ellers i skolearbeidet,  benytter vi oss ganske mye av regneark, da særlig mht. prøveresultater. Disse benyttes i stor grad til å gi foresatte innsikt i elevenes innsats og utbytte av arbeidet. Som et eksempel legger jeg her et bilde av et regneark som viser resultater på ukeprøver, med gjennomsnitt for klassa og den enkelte eleven.