søndag 24. oktober 2010

Øvingsoppgave digitale bilder 1


Som et meget originalt motiv, valgte jeg hunden Yatsi. Ingen andre kom vel på noe så orginalt? Uansett fikk jeg tatt et bilde etter mye strev med å få bikkja til å sitte i ro. På det første plassert i midten, så etter tredjedelsregelen og til slutt i kvadratisk format. Synes bildet etter tredjedelsregelen er best. Det virker litt mer "spennende" fordi det blir litt mer levende med mer plass i blikkretningen. Som portrett synes jeg faktisk det kvadratiske formatet fungerer best. Har vel noe med likevekten i bildet å gjøre.



Her er et bilde funnet på Nelspin.com. Synes komposisjonen er god med ujevn horisontlinje noenlunde i følge tredjedelsregelen, veien som slynger seg og blir borte i et tenkt forsvinningspunkt og behagelig fargesammensetning. Fotografen har ikke latt seg friste til overdreven fargemetning og bildet gir god dybdevirkning. Kanskje et lite minus for skyggen som kommer inn fra høyre og forstyrrer litegrann.

Bildet er hentet fra Nelspin.com og ligger fritt til ikke-kommersiell bruk.

søndag 17. oktober 2010

6.3 Øvingsoppgave 3

Her er et forsøk på referanseteknikk. Dette var virkelig "knotete"!
Referanseteknikk

Om hypertekstualitet, interaktivitet og multimedialitet

Gjennom mine år som lærer i grunnskolen har vi gjennomgått en rivende utvikling i bruk av tekniske (audiovisuelle) hjelpemidler og fram til dagens digitale læremidler. Hele veien har disse hjelpemidlene hatt for øye å være til inspirasjon og også en hjelp for elevene til lettere å tilegne seg et lærestoff. Når vi så i dag sitter med de enorme mulighetene vi har til å gjøre undervisning interessant og motiverende, skulle det bare mangle om vi ikke skulle utnytte dette.
Ved å ta i bruk hypertekstfortellinger, interaktive skjermtekster og multimediale tekster ser vi at elevene får en helt annen inspirasjon til å tilegne seg lærestoff. Denne motivasjonen er vi bare nødt til å ta vare på. Dog ligger det nok en fare i å bli for fokusert på disse tingene. Det er aldri slik at bare det ene eller andre er løsningen på alt. Her gjelder det, som i alle sammenhenger, å finne den rette balansen.

Eksempler jeg har sett på:
Cappelens ressurssider for engelskverket Stairs - http://stairs.cappelendamm.no/
Lokus' ressurssider for matematikkverket Abakus -  http://www.lokus123.no/
Fortsettelsesfortelling fra Haneborg skole - http://www.norsknettskole.no/fag/ressurser/itstud/fuv/fuvmay/STORY_MR.htm#FORBANNELSEN I LOUVRE

torsdag 14. oktober 2010

Gratisprinsippet i DKL-studiet

I utgangspunktet er det positivt at ting er gratis, men her blir selvsagt “frågan” hvorvidt vi går glipp av viktig læring ved å bruke “gratisvare” som formodentlig har færre og enklere funksjoner enn tungt, profesjonelt verktøy.


I min skolehverdag som lærer på mellomtrinnet, er det lite som tyder på at elevene skal kunne få tilgang til dyr programvare i undervisningen. Dette skyldes sjølsagt trange kommunebudsjetter, men det er nok også spørsmål om dette ville være ønskelig i undervisningssammenheng. Trolig ville det by på store utfordringer å få “utnyttet” avanserte funksjoner når det skal undervises i store grupper med svært variert ferdighet og kunnskap blant elevene. På denne bakgrunn synes det helt greit å følge gratisprinsippet i dette studiet.
Så kommer jo spørsmålet om det ville vært en fordel for den som skal lede undervisningen å ha kunnskaper og erfaringer som strekker seg litt lengre enn det som elevene skal lære. Svaret på dette må bli et klart “ja”. Som i alle undervisningssituasjoner er det en fordel at den som underviser besitter kunnskaper utover det en skal undervise i. Da kan det brått være spørsmål om ikke vi på dette studiet kunne hatt nytte av å bruke profesjonelt verktøy. Trolig vil dette være svært variabelt i forhold til hvilken ståsted den enkelte student har. Noen vil ha mer enn nok med å lære grunnprinnsippene i gratisverktøyene, mens andre for lengst har passert dette stadiet.
Fra mitt ståsted ser det veldig greit ut å følge “gratisprinsippet”.