mandag 20. februar 2012

Nyheter/feature

Eksempel på nyhetsartikkel:
http://www.vg.no/nyheter/innenriks/artikkel.php?artid=10069835

Denne nyheten i VG 19. februar mener jeg kan stå som et eksempel på en nyhetartikkel. Den omhandler en evakuering av et Norwegian-fly på Gardermoen på grunn av en indikasjon på brann i en motor.
Jeg mener artikkelen oppfyller flere kriterier for å kunne kategoriseres som en nyhetsartikkel. For det første har den aktualitet, i og med at det kun har gått noen timer fra hendelsen finner sted, til den er publisert.
Den har også vesentlighet og informasjonsverdi i kraft av at en eventuell ulykke med fly ofte får store konsekvenser for mange og at svært mange har et forhold til å foreta flyreiser fra Gardermoen. Dermed er vi også innom kriteriene nærhet og identifikasjon.
Hadde hendelsen munnet ut i at det virkelig hadde oppstått en brann, ville også sensasjonskriteriet vært oppfylt, men så galt var det altså ikke.

Jeg har også lyst til å nevne journalistenes forsøk på å gjøre denne hendelsen litt mer dramatisk enn den antakelig har vært. De bruker foreksempel betegnelsen “ulykkesflyet”. Det kan virke litt drøyt når dette ser ut til å ha vært kun falsk alarm, altså ingen faktisk brann, kun en indikasjon på kapteinens instrumenter. Men en journalist vil jo gjerne gjøre saken litt mer dramatisk....!





Eksempel på feature:
http://www.aftenposten.no/meninger/kommentarer/Gir-blaffen-i-dikterne-og-tenkerne-6764650.html#.T0F_5_GSd2A

Dette eksempelet på en feature tar opp den synkende interessen for tysk språk og kultur på tross av landets stadig viktigere posisjon som stormakt i Europa.
Av kjennetegn som jeg mener stemmer med feature-sjangeren, finner vi et godt research-arbeid og at den er analyserende og vurderende. Noen nyhet kan det vel ikke sies å være, mer et tema som belyses fra forskjellige vinkler.
Skildring av mennesker og miljø er ikke fremtredende i dette eksempelet, men jeg synes allikevel at det blir fortalt en historie til leseren gjennom de historiske perspektivene som trekkes fram.
Kanskje er ikke denne artikkelen det mest typiske eksempelet, men jeg synes den glir godt inn i sjangeren temaartikkel.

1 kommentar:

  1. Gode eksempel på både nyhetsartikkelen og feature. Ja, det er seg slik, at både Dagbladet og VG, og ikke bare de, ofte overdramatiserer saker for å få oppmerksomheten og øke salget. Bra at du reflekterer over det! Dace

    SvarSlett